Tanie pałki z kurczaka łatwo zamienisz w królewską ucztę. Sekretem jest płyn do smarowania mięsa

Dodano:
Pałki z kurczaka Źródło: Shutterstock / VICUSCHKA
Pałki z kurczaka to tanie i popularne mięso. Wystarczy odpowiednia marynata, aby smakowały wyjątkowo.

Pałki z kurczaka to pomysł na tani obiad, a można je przyrządzić na wiele sposobów: ugotować, usmażyć czy upiec. My dziś proponujemy pieczone pałki z kurczaka, a sekretem ich smaku jest pikantna marynata z dodatkiem czosnku, ostrej papryki, ale też miodu i cytryny.

Jak zrobić pieczone pałki w kurczaka w pikantnej marynacie?

Składniki na marynatę wystarczy po prostu dobrze wymieszać. Można do tego użyć np. słoiczka, do którego wlewa się i wrzuca wszystkie składniki, następnie słoik wystarczy zakręcić i energicznie nim przez chwilę potrząsać. Jeśli lubisz bardziej orientalne smaki, możesz do marynaty dodatkowo dołożyć odrobinę kurkumy oraz łyżeczkę tartego korzenia imbiru.

Posmarowane czy wręcz wymieszane z marynatą pałki z kurczaka można piec od razu, ale najlepsze będą, jeśli dasz smakom się przegryźć i mięso będzie mogło poleżeć w marynacie co najmniej godzinę.

Rada: marynata z naszego przepisu jest dobra również do innych części kurczaka, może w przepisie zamienić pałki na całe udka lub ćwiartki, skrzydełka, albo też upiec w tej marynacie całego kurczaka.

Przepis: Kurczak w pikantnej marynacie

Pomysł na kurczaka z piekarnika.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz. 30 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
148 w każdej porcji

Składniki

  • 6 łyżek oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu (płynnego)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu (np. czerwonego)
  • 1 płaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania

  1. Robienie marynatyWymieszaj dokładnie wszystkie składniki na marynatę i odstaw na 10 minut. Wymieszaj ponownie i posmaruj marynatą pałki z kurczaka. Odstaw całość na 1-2 godziny do lodówki.
  2. Pieczenie pałek w marynaciePałki wyłóż na blachę lub kratkę. Piecz ok. 40-50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jak podawać pieczone pałki z kurczaka?

Pieczone pałki z kurczaka w pikantnej marynacie doskonale smakują podane z ryżem oraz surówką z kapusty słodkiej lub kiszonej. Idealnie sprawdzi się tu też pikantna kapusta kimchi. Sos, który zbierze się na dnie brytfanki czy naczynia do pieczenia można wymieszać z ryżem.

Tak przygotowane kurczaki można również zaserwować z ziemniakami czy frytkami. W takiej wersji będą rewelacyjnie smakowały z kapustą kiszoną, surówką z marchewki albo surówką z kapusty pekińskiej. Do kurczaków można podać także zimne sosy jogurtowe, np. sos czosnkowy.

Jeśli po obiedzie zostanie ci takie mięso, wystarczy obrać je z kości i wykorzystać na kanapki albo do sałatki.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...